Φ.Σ.ΠΙΕΡΙΑΣ-ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΕΟΠΥΥ

Μάρτιος 18, 2019

Αθήνα,18/3/2019

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ            Αρ. Πρωτ 1121
ΝΠΔΔ

Προς
Τους Φαρμακευτικούς Συλλόγους
της χώρας

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΘΕΜΑΤΑ ΕΟΠΥΥ

Αγαπητοί Συνάδελφοι,
Α. Μετά την ολοκλήρωση της νομοθετικής διαδικασίας που απαιτείτο για την έγκριση του μεταβατικού σταδίου όπου ταυτόχρονα ίσχυε και ο παλιός και ο νέος ΕΚΠΥ, απεστάλησαν Οδηγίες προς τις ΠΕ.ΔΙ. με τις οποίες επιλύονται όλες οι εκκρεμότητες που καθυστερούσαν τις διαδικασίες οριστικοποίησης της έκδοσης των ενταλμάτων πληρωμής για το μήνα Νοέμβριο και Δεκέμβριο του 2018 όσον αφορά στη σύμβαση των ιατροτεχνολογικών προϊόντων .

Β. Με το υπ΄ αριθμ. 889/β/14.3.2019 ΦΕΚ , που σας επισυνάπτουμε, τροποποιούνται ορισμένα άρθρα του ΕΚΠΥ που σας γνωστοποιούμε προς ενημέρωση σας.
Με την τροποποίηση αυτή όλα τα αναλώσιμα για τους πάσχοντες από όλους τους τύπους σακχαρώδη διαβήτη, χορηγούνται χωρίς συμμετοχή.
Η χορήγηση αναλωσίμων σακχαρώδη διαβήτη σε όσους υποβάλλονται σε διαιτητική αγωγή εξακολουθεί να είναι 25%. Αναμένουμε τα μηχανογραφικά συστήματα του ΕΟΠΥΥ να προσαρμοστούν στις νέες διατάξεις.
Γ. Με εσωτερικό έγγραφο προς τις ΠΕ.ΔΙ ο ΕΟΠΥΥ διευκρινίζει ουσιαστικά τον τρόπο συνταγογράφησης των γνωματεύσεων των Σκευασμάτων Ειδικής Διατροφής (ΣΕΔ) βάσει του νέου ΕΚΠΥ.

Χρήσιμες επισημάνσεις
1. Στον Κωδικό Διάγνωσης θα πρέπει να αναγράφεται το προβλεπόμενο ICD-10  σύμφωνα με το νέο ΕΚΠΥ
2. Στα σχόλια θα πρέπει να αναγράφεται επίσης ο προβλεπόμενος δεύτερος Κωδικός ICD-10 ή ο Κωδικός Βασικής Νόσου, όπου απαιτείται.
3. Τα μηχανογραφικά συστήματα του e-ΔΑΠΥ δεν έχουν εφαρμόσει τις αλλαγές για ορισμένες περιπτώσεις ως προς τη συμμετοχή 10%. Προς το παρόν το σύστημα εμφανίζει συμμετοχή 0 % για όλες , κάτι που δεν επηρεάζει σε τίποτα την ορθή εκτέλεση των συνταγών.
4. Δεν έχει υλοποιηθεί η διαδικασία έκδοσης γνωματεύσεων σύμφωνα με τους δείκτες θρέψης.
Για παράδειγμα στην δυσαπορρόφηση από φλεγμονώδη νόσο του εντέρου , όπως ελκώδη κολίτιδα , ο ιατρός θα πρέπει να αναγράψει τον Κωδικό Διάγνωσης Κ51.0,ή Κ51.1 κλπ και σαν δεύτερο πεδίο να αναγράψει στα σχόλια τον Κωδικό Κ90.
Σας επανακοινοποιούμε το άρθρο 10 του Κεφαλαίου 2 του νέου ΕΚΠΥ προς ενημέρωση σας.

Posted in Uncategorized by