Φ.Σ.ΠΙΕΡΙΑΣ-ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΓΙΑ ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΝΑΡΚΩΤΙΚΩΝ

Οκτώβριος 12, 2017

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ                        Κατερίνη 12/10/2017

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ & ΠΡΟΝΟΙΑΣ

ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ

                    ΠΙΕΡΙΑΣ

            ΒΥΘΙΣΜΑ  ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ

                     Τ.Κ. 60100                                                            

 

ΘΕΜΑ:  ΕΛΛΕΙΨΕΙΣ ΜΠΛΟΚ ΣΥΝΤΑΓΟΓΡΑΦΗΣΗΣ  ΦΑΡΜΑΚΩΝ ΤΟΥ Ν.1729/87

 

Με την παρούσα επιστολή σας γνωστοποιούμε τις πολύ μεγάλες ελλείψεις που παρουσιάζονται  τους τελευταίους μήνες  σε μπλοκ συνταγογράφησης φαρμάκων του Ν.1729/87 στα αγροτικά ιατρεία του νομού Πιερίας . Το γεγονός αυτό  δημιουργεί σοβαρά  προβλήματα στην  λειτουργία των αγροτικών ιατρειών , στην εξυπηρέτηση των ασθενών και τη σύννομη λειτουργία των φαρμακείων.

Οι ιατροί στην προσπάθεια τους να εξυπηρετήσουν τους ασθενείς συνυπογραφούν τα σκευάσματα του  Ν.1729/87 σε ηλεκτρονική συνταγή χωρίς να εκδίδουν την ειδική συνταγή με κόκκινη γραμμή  του Ν.1729/87 που απαιτείται , αφού δεν έχουν τα αντίστοιχα μπλοκ και ενημερώνουν τον φαρμακοποιό ότι θα την χρωστούν και θα την παραδώσουν στον φαρμακοποιό μόλις τα παραλάβουν.

Ο φαρμακοποιός έχει δυο επιλογές είτε να εξυπηρετήσει τον ασθενή, οπότε  παραβαίνει τη ισχύουσα  νομοθεσία περί ναρκωτικών σκευασμάτων γεγονός που επισύρει σοβαρές ποινές, είτε να αρνηθεί την εκτέλεση της συνταγής και να θέσει σε κίνδυνο την υγεία του ασθενούς.

Είναι ολοφάνερο ότι  μη επαρκής τροφοδότηση των αγροτικών ιατρείων με  τα απαιτούμενα μπλοκ συνταγογράφησης φαρμάκων του Ν.1729/87 δημιουργεί ούτως η άλλως μεγάλα προβλήματα σε ιατρούς , φαρμακοποιούς και ασθενείς.

Σε πιθανό έλεγχο από το ΣΔΟΕ Ναρκωτικών εάν δεν υπάρχουν τα αντίστοιχα παραστατικά  για την κατά τον νόμο χορήγηση των ναρκωτικών ουσιών, ο φαρμακοποιός σύμφωνα με την υπάρχουσα Φαρμακευτική Νομοθεσία χάνει την άδεια εξασκήσεως επαγγέλματος και οδηγείται στην φυλακή!

Πιστεύουμε ότι η υπηρεσία σας θα ενεργήσει τάχιστα για την επίλυση του προβλήματος ώστε τα φαρμακεία να λειτουργήσουν κατά τον νόμο  και να μην τεθεί σε κίνδυνο η υγεία των ασθενών συμπολιτών μας.

 

Θυμίζουμε ότι σε περίπτωση έκδοσης τρίμηνης συνταγής απαιτούνται τρεις πρωτότυπες ειδικές συνταγές του Ν.1729/87. Έτσι η παράδοση ικανού αριθμού μπλοκ συνταγογράφησης φαρμάκων του Ν.1729/87 στους ιατρούς είναι επιβεβλημένη.

 

 

 

Για τον Φαρμακευτικό Σύλλογο

 

Ο     πρόεδρος                                  Ο γενικός γραμματέας

 

ΚΟΥΙΜΤΖΙΔΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ                            ΑΓΑΠΟΥΔΑΣ  ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ

 

Posted in Uncategorized by