Φ.Σ.ΠΙΕΡΙΑΣ-ΕΛΛΕΙΨΕΙΣ ΦΑΡΜΑΚΩΝ

Φεβρουάριος 5, 2020

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

Τα  τελευταία χρόνια οι ελλείψεις σε φάρμακα έχουν γιγαντωθεί .Είναι γεγονός πως πλέον λείπουν από την αγορά πολλά φάρμακα σημαντικών θεραπευτικών κατηγοριών .Η έλλειψη ενός φαρμάκου από το ράφι του φαρμακείου δεν αποτελεί μόνο ένα πρόβλημα στη διεκπεραίωση του λειτουργήματος του φαρμακοποιού, αλλά πρωτίστως στερεί από τον ασθενή το δικαίωμά του στην υγεία.

Οι λόγοι που ένα φαρμακευτικό σκεύασμα λείπει από την αγορά ποικίλλουν. Κύρια αιτία των ελλείψεων είναι οι υπερβολικά χαμηλές τιμές των συνταγογραφούμενων φαρμάκων στην Ελλάδα. Οι πολυεθνικές επιλέγουν να εισάγουν στη χώρα μας μειωμένες ποσότητες φαρμάκων και επιπλέον οι ιδιωτικές φαρμακαποθήκες, προκειμένου να αυξήσουν την κερδοφορία τους, προβαίνουν στην εξαγωγή των  σκευασμάτων αυτών , σε χώρες με μεγαλύτερη τιμή αποζημίωσης .

Σήμερα πάνω από 400 σκευάσματα χαρακτηρίζονται ελλειπτικά.  Σκευάσματα που πωλούνται σε πολλαπλάσιες τιμές στο εξωτερικό και στερούνται από τους Έλληνες ασφαλισμένους.

Τις τελευταίες ημέρες  έγινε μια προσπάθεια από τον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο, σε συνεργασία με τους τοπικούς συλλόγους να συλλέξουν στοιχεία για το μεγάλο εύρος των ελλείψεων. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να μπλοκαριστούν οι εξαγωγές μερίδας φαρμάκων ώστε οι ποσότητες των σκευασμάτων να διατεθούν στην εσωτερική  αγορά.

Ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Πιερίας όπως και ο Συνεταιρισμός Φαρμακοποιών Πιερίας  έχουν σαν στόχο τον επαρκή εφοδιασμό της αγοράς με φάρμακα. Καθημερινά βρισκόμαστε σε μια διαρκή αναζήτηση σκευασμάτων για να κατορθώσουμε να εξυπηρετήσουμε όλους τους πολίτες της Πιερίας. Μοναδικό μέλημα και καθήκον μας είναι η εξασφάλιση της πρόσβασης , κάθε πολίτη, στο φάρμακο του.

 

 

Ο     πρόεδρος                                              Ο γενικός γραμματέας

 

ΚΟΥΙΜΤΖΙΔΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ                        ΠΑΧΥΓΙΑΝΝΑΚΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ

Posted in Uncategorized by