Φ.Σ.ΠΙΕΡΙΑΣ-ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΓΙΑΤΙΣ ΑΥΞΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΜΗ.ΣΥ.ΦΑ.

Ιανουάριος 23, 2018

ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΙΕΡΙΑΣ

ΠΕΡΙ ΤΙΜΩΝ ΜΗ.ΣΥ.ΦΑ.

Το 2014 με νομο  ο τότευπουργός κ.Χατζηδακης απελευθέρωσε τις τιμές των ΜΗ.ΣΥ.ΦΑ. με στόχο να υπάρξειμείωση των τιμώνλόγωανταγωνισμού.

Πάγιαθέση των φαρμακοποιών , ήταν από την πρώτη στιγμή, ότι αυτή η απελευθέρωση μόνο αυξήσεις μπορεί να φέρει. Άλλωστε αυτό έχει δείξει και η απελευθέρωση στο εξωτερικο , που οι τιμές είναι πολλαπλάσιες των τιμών στην Ελλάδα.

Το πρώτο εννεάμηνο του 2017 φάνηκαν τα πρώτα αποτελέσματα . Οι εταιρείες  έσπευσαν να εκμεταλλευτούν την ευκαιρία και αύξησαν  τις  χονδρικές τιμές. Άλλωστε πρέπει με κάποιο τρόπο να πληρώσουν όλα αυτά τα έξοδα της διαφήμισης που βλέπουμε τελευταία στα κανάλια.

Ειδικότερα ,50 κωδικοί παρουσίασαν  μεταβολή και από αυτούς οι 49 αύξησηαπό 28% ως 160 % . Με την έλευση του 2018 νέας καταιγισμός αυξήσεων ξεκίνησε σε φάρμακα ευρείας κατανάλωσης όπως παυσίπονα , αντιβηχικάσιρόπια και αλλα. Αυξήσεις της τάξης του 35%.Συνολικά 206  ΜΗ.ΣΥ.ΦΑ.  αύξησαν τις τιμές τους σε υπερβολικο ποσοστό.

Παράδειγμα το κλασικό DEPON TBL500mg που από 0,75€ που είχε  πριν έφτασε τα 0,99€, αύξηση περίπου 35%.

Η αναγραφή της προτεινομένης λιανικής  τιμή ς, όπως ορίζει ο νόμος ,  δεν έχει κανένα νόημα από την ώρα που δεν έχει θεσπιστεί και η προτεινόμενη χονδρική τιμή . Ήταν ένα μεγάλο ατόπημα της κυβέρνησης με σκοπόνα προστατέψει τις εταιρείες , να μεταφέρει την οργή του κόσμου και να προκαλέσει διαμάχες  για την τιμή ανάμεσα στους πολίτες και τους φαρμακοποιους.Ετσι οι αυξήσεις των εταιριώνέχουν σαν αποτέλεσμα η χονδρικήτιμή να ξεπερνά την «προτεινόμενη λιανική τιμή»

Όλα αυτά προετοιμάζουν την είσοδο των ΜΗ.ΣΥ.ΦΑ.  στα  SUPERMARKET με την αστεία δικαιολογία ότι λόγω του ανταγωνισμού θα πέσουν οι τιμές. Ότι έγινε και με τα βρεφικά γάλατα που όπως αποδείχθηκε μόνο αυξήσεις  έφερε. Έτσι και τα SUPERMARKET  θα αυξήσουν τον τζίρο τους και τα κανάλια θα γεμίσουν τις τσέπες τους από τις διαφημίσεις!

Σε μια εποχή που η ανεργία μαστίζει τον τόπο και τα εισοδήματα των πολιτών της χώρας μειώνονται καθημερνά  η αύξηση τιμών των πιο ευρέως χρησιμοποιουμένων φαρμάκων ,όπως τα ΜΗ.ΣΥ.ΦΑ. , είναι ένα ακόμα πλήγμα για την τσέπη του απλού πολίτη. Κάτι που οι φαρμακοποιοί  της χωρας είχανεπισημάνει από την αρχή.

ΓΙΑ  ΤΟΝ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΟ ΣΥΛΛΟΓΟ ΠΙΕΡΙΑΣ

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ